• Pon. ruj 20th, 2021

Volim Ostrog

Verska stranica za sve Pravoslavce

“Ja, TVOJA MAJKA, nikad neću PLAKATI za tobom!” Reči Njegoševe majke nad MRTVIM SINOM diraju u dušu

stu 10, 2020

Petar Petrović Njegoš, bolovao je od tuberkoloze od koje je i preminuo 19 oktobra 1851 na Cetinju. Imao je samo 38 godina.

O potonjim danima Vladike Rada, malo šta se zna, ali ostao je zapis o tome šta je njegova majka rekla na posmrtnoj odori svog sina:

“Braćo Njeguši, Sokolovi Crnogorci! Nije lijepo što činite, što kukate i plačete za Vladikom. Nijesam ja njega rodila niti za kukanje, niti za plakanje, već sam ga rodila o dobru imena vašega i SRPSKOGA.

Vazda sam bila i sada sam najsrećnija majka, kada mi je Bog darivao, tebe moj vazda najmiliji sine. Bio si najljepši među najljepšima, ne samo tijelom nego i dušom.

A za vaistinu Božju ja, tvoja majka, za tobom nikad neću zaplakati, jer kada bih to učinila ja ne bih bila tvoja prava majka. Trebaju da plaču majke koje rađaju izdajnike i pogani ljudske, a ne ja. Prosta ti sine, materinska rana, prosto ti SRPSKO MLIJEKO KOJIM SAM TE PODOJILA.

Slava Bogu koji mi te tako lijepog darivao i tako lijepog i mladog uzeo, bar će i On sine moj, od tebe imati šta da vidi.”

*Njegoševa majka Ivana Tomova, rođena Proroković, nad mrtvim sinom.

Stil.Kurir

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *