• Pon. ruj 20th, 2021

Volim Ostrog

Verska stranica za sve Pravoslavce

MANASTIR HILANDAR: Srpska institucija stara skoro 900 godina

ruj 29, 2020

Jedina srpska institucija, čije je delovanje kontinuirano od vremena kada je nastala pa do danas je manastir Hilandar. Iako se to delovanje menjalo i prilagođavalo vremenima, ono nikada nije prestajalo.

Nakon što se odrekao vlasti i zamonašio, Stefan Nemanja je otišao na Svetu Goru da se u monaškom životu pridruži svome sinu Savi. Rezultat tog njihovog združivanja na Svetoj Gori bio je manastir Hilandar. Otac i sin su zahvaljujući svojim vezama na vizantijskom carskom dvoru postigli da manastir Hilandar dobije potpunu autonomiju, potvrđenu carskom poveljom.

Manastir je bio ne samo središte duhovnog života srednjevekovne Srbije, već i važan posrednik i predstavnik u odnosima Srbije i Vizantije. Slobodan i bogat Hilandar je bio najbolje diplomatsko prestavništvo Srbije u Vizantiji. Takođe, Hilandar je bio centar svih oblasti kulturnog delovanja. Tu je nastala prva bolnica, koju je osnovao Sveti Sava. O tome koliko se tu razvijala srpska srednjevekovna medicina svedoči Hilandarski medicinski kodek, najznačajniji spomenik naše medicine u srednjem veku.

Hilandar je mesto sa najstarijom srpskom bibliotekom, koja se očuvala u kontinuitetu od skoro 900 godina. U hilandarskoj biblioteci sačuvani su neki od najznačajnijih srpskih i slovenskih rukopisa poput Miroslavljevog jevanđelja i Vukanovog jevanđelja, zatim najstarije srpsko četvorojevanđelje, najstariji srpski rukopis pisan na hartiji, najstariji slovenski spomenik pisan ćirilicom (Hilandarski listići s kraja 10. i početka 11. veka). Tu su i najstariji spomenici crkvenog prava, Hilandarski tipik i Karejski tipik. Iako su mnoge knjige iz Hilandara prenete u Srbiju i Rusiju, ovaj manastir je ostao jedan od najbogatijih riznica sa preko 1000 slovenskih rukopisa koji su nastali u periodu od 12. do 19. veka, 180 grčkih kodeksa, blizu 80 srpskih i vlaških starih štampanih knjiga i oko 30 000 novijih štampanih knjiga.

Te knjige su bez prekida skupljane još od 12. veka i stoga se smatra da je hilandarska biblioteka u pravom smislu najstarija biblioteka srpskog naroda.

Hilandar je najviše kao verska i nacionalna institucija, a zatim i kao kulturna riznica srpskog naroda, koja već 900 godina radi bez prekida bez premca u srpskoj istoriji i kulturi.

hilandar
manastir Hilandar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *