• Pet. lis 22nd, 2021

Volim Ostrog

Verska stranica za sve Pravoslavce

RUSI OVIM SOKOM LIJEČE BUBREGE, ELIKSIR KOJI ĆE VAS PREPORODITI: Čisti jetru, otklanja umor, njeguje kožu

ruj 17, 2021

Breza je vijekovima Rusima omiljeno drvo, a ona otklanja umor, briše negativne posljedice svakodnevnog stresa, doprinosi duševnoj harmoniji, kao i bržem zarastanju i bezbolnosti rana

Vladimir Anatoljevič Starodubkov, gastroenterolog u Gradskoj bolnici Botkin, kaže da se svake godine u proljeće i rano ljeto veliki broj istinskih ljubitelja i poznavalaca brezinog soka uputi u ruske šume. U sjevernim zemljama kao što su Rusija, Skandinavija i baltičke zemlje brezina voda se već stotinama godina koristi kao tonik, dodatak ishrani i u medicinske svrhe. Dobija se na zanimljiv način, istakanjem iz drveta breze, jednostavnim bušenjem kore drveta i tako se kap po kap skuplja u posudu ili vrećicu. Sok od breze može da se dobije samo jednom godišnje, u proljeće, i to u ograničenim količinama.

Olga Didenko, fizioterapeut iz Moskve, ističe da, osim toga što je brezin sok ljekovit, on jedan od najukusnijih napitaka koji je probala.

Brezina voda je dar prirode za detoksikaciju, ubrzavanje metabolizma, čišćenje kože. Ona čisti i oporavlja organizam i osvježava. Povoljno djeluje na regulisanje holesterola, liječenja raka jetre, ublažava problem sa zglobovima, blagotvorno djeluje na bubrege i digestivni trakt, a pomaže i prilikom uklanjanja celulita.

Brezin sok ima najjači uticaj na bubrege – njegovim unosom povećava se diureza, izbacuju sitna zrnca pijeska, poboljšava prokrvljenost mokraćne bešike. Ako je kamenje u bubrezima veliko (veće od tri milimetra), onda je moguće da će ga sok od breze uznemiriti, te može da se zaglavi u uretri.

Vjerovatnoća da se tako nešto dogodi i nije tako velika, ali za svaki slučaj – osobe s kamenom u bešici treba da predvide i ovaj scenario ako piju brezin sok. Neki ljekari preporučuju da se u nekoliko dnevnih doza popije najviše između 150 ml i 350 ml, budući da efekat biološke stimulacije soka od breze može da bude veoma jak.

Međutim, Rusi praktikuju i veoma radikalne kure: popiju do dva litra soka dnevno, uzdržavajući se pritom od hrane, i na taj način sprovode svojevrsno čišćenje, što je dozvoljeno samo ukoliko dobro podnosite ovaj režim.

Dijabetes bilo kog tipa

Piti po 100-150 ml svježeg soka tri puta dnevno pola sata prije jela, 30 dana. Ovo se preporučuje i onima koji, osim dijabetesa, imaju hronična oboljenja želuca otežana hepatitisom ili pankreatitisom.

Hipertenzija

Piti po pola čaše soka dva puta dnevno dok se pritisak ne stabilizuje.

Angina i tonzilitis

Svježim sokom ispirati grlo nekoliko puta dnevno.