Anđeli čuvari su pripadnici nebeske vojske i oni su najbliži ljudima. Upravo njima se upućuje jutarnja ili večernja molitva anđelu čuvaru za pomoć. Nekada su naši preci već od malih nogu učili svoje mališane da izgovaraju reči zahvalnosti upućeni anđelima čuvarima.

U pravoslavnoj crkvi postoji sedam arhanđela: Mihail, anđeo pobede i suda, Gavril, vesnik božijih tajni, Rafail, utešitelj žalosnih i iscelitelj bolesnih, Uril, prosvetitelj neverujućih, Salatil, anđeo molitve, Jegudil koji se stara o nebeskoj nagradi vernih i Varahil koji ljudima donosi blagoslov i blagodat od Gospoda.

Za vreme vladavine cara Valensa bilo je veliko gonjenje pravoslavlja od strane areijvaca. Kada je čuo za ovo gonjenje, Sveti Isakije ostavio je pustinju i došao u Carigrad da hrabri pravoslavce, a car je naredio da ga bace u jamu. Hrišćani veruju da su starca iz jame izvadila tri anđela.

Anđele Hristov, čuvaru moj sveti, pokrovitelju duše i tela i moga, oprosti mi sve sto zgreših u današnji dan, izbavi me od svakoga zla, neprijateljskog mi protivnika, da ne bih nikakvim grehom razgnevio Boga mog, no moli za mene grešnoga i nedostojnog slugu, da me pokažeš dostojna dobrote i milosti Svesvete Trojice, i Matere Gospoda moga Isusa Hrista, i svih Svetih. Amin.“

Loading video

(Izvor: Kurir)

By admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *