On je reč deva preveo kao „mlada žena“ , misleći da ne može deva roditi dete. Tada mu se javio anđeo i objasnio da će se dogoditi baš tako kao što piše i da će on prisustvovati tome. Bog će ga održati u životu do rađanja Mesije. Po predanju je imao 360 godina kada je na Sretenje uzeo Hrista u naručje.

Marija je tada prvi put odnela Isusa u hram, Duh božiji je to javio Simeonu i on je ušavši u hram odmah prepoznao Mariju Devicu i Isusa. Dok je držao Isusa u svojim rukama zamolio je Boga da ga uzme sebi, jer je bio na ovom svetu dovoljno dugo,

„Sad otpuštaš u miru slugu svojega, Gospode, po riječi svojoj; jer vidješe oči moje spasenje Tvoje“. Mudri starac Simeon je život proveo čekajući da vidi spasitelja. On se smatra zaštitnikom dece, a njegov praznik dan kada se deci treba pružiti sva ljubav i pažnja.

Molitva za malo dete

O Gospode silni, pomiluj i spasi! I plamičak ovaj smrću ne ugasi! Detence je ovo ko plamičak sveće, A bure su svetske i po zvezde strašne; Slabičak se oganj pod pepeo preće. A pod Tvoju ruku čovečije duše. Kad se vode dignu i dođu do guše, I plamen se smanji i oganj ovlaži, O Gospode spasi, smiluj se, ublaži! Tako David prorok Tebi se moljaše Mada on buktinja golema bejaše, A nejako dete u podnožju neba I od zlobne želje bolno se koleba I od zlobne misli zaboli ga glava, Svaki vetrić zlobe njega raslabnjava. Ugasilo bi se brzo od vetrova burni’, Da ti ne spasavaš, Pomagaču žurni. O Gospode, i sad pomiluj i spasi, I plamičak ovaj smrću ne ugasi! Molitvama, Bože, Tvog starog ljubimca, Simeona svetog, divnog Bogoprimca.

(Izvor: Beograd.in)

By admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *